I princip allt kostar mycket pengar nuförtiden. Det faktumet medför att det ofta är svårt att få pengar över varje månad, så att du således kan spara långsiktigt.
Som en konsekvens av detta tar vi i denna artikel upp 10 konkreta tips för att du ska kunna spara pengar.
10 sätt att spara pengar
- Skapa en budget.
- Kontrollera hur mycket pengar du gör av med.
- Betala av på din kreditkortsskuld.
- Baka ihop små lån till ett samlingslån.
- Öppna ett sparkonto.
- Dra ner på dina abonnemangskostnader.
- Gör mindre impulsköp.
- Handla billigare online med rabattkoder.
- Planera dina måltider.
- Promenera i stället för att ta bilen.
Nedan pratar vi mer om de sparförslag som precis nämnts i större detalj.
1. Sätt upp en budget och följ den
Att skapa en budget är det bästa du kan göra för att spara pengar. I din budget skapar du olika kategorier såsom nöjen, mat och resor, varpå du bestämmer vad utgiftstaket ska ligga på varje månad för precis varje kategori.
Det är mycket viktigt att du sätter upp realistiska mål som du vet att du kan hålla. Utöver det ska du alltid ha som målsättning att aldrig göra av med mer pengar än vad du budgeterat för.
Om du inte orkar sätta upp en avancerad budget är 50/30/20-regeln en bra kompromiss. Alla som följer den lägger 50 % av inkomsten på saker man behöver, medan 30 % av inkomsten går till saker man vill ha och 20 % av inkomsten går till sparande och avbetalning av skulder.
2. Håll koll på hur mycket pengar du spenderar
När du satt upp en budget kan det ibland vara lite svårt att föra in/bokföra alla utgifter, men tack vare dagens smarta mobiltelefoner är det inte längre något problem. I princip alla storbankers internetbanks-appar erbjuder budgetfunktioner där du kan sortera och kategorisera dina inköp.
Det finns även externa applikationer såsom ekonomi-appen Best Budget, som fungerar på både iOS samt Android. Med den appen kan du hålla koll på dina utgifter oavsett vilken bank du har.
3. Betala av din kreditkortsskuld
Om du idag har en kreditkortsskuld är det en bra idé att betala av den så fort du kan. Genomsnittsräntan för ett kreditkort ligger i regel på 15 %. Det betyder att om du har en genomsnittlig skuld på 100 000 kr på ditt kreditkonto, då betalar du 15 000 kr per år för det.
När du har ett kreditkort ska du se till att alltid betala det belopp som uppges på din månadsfaktura, för då tillkommer inga kostnader för ränta.
Som kreditkortsägare ska du alltså se till att maximera fördelarna såsom bonusprogrammen, rabattprogrammen och alla de inkluderade försäkringarna, medan du minimerar nackdelarna såsom ränteavgifter och uttagsavgifter.
4. Baka samman mindre lån
Mindre lån, som ofta kallas för SMS-lån har en snittränta på cirka 35 %. På grund av den höga räntesatsen ska du antingen se till att snabbt betala av snabblånet, men om du inte kan det är det en bra idé att teckna sig för ett samlingslån.
När du bakat samman dina befintliga smålån får du nämligen ofta en ränta på mellan 5 och 10 %, vilket medför att du får mer pengar över varje månad.
5. Skaffa ett sparkonto
Idag är räntan på ett sparkonto i princip 0 %, men bara för att du inte tjänar pengar på ett sparkonto är det inte en dålig idé att skaffa ett sådant. När du skaffat ett sparkonto ska du föra över en viss summa till det kontot varje månad, förslagsvis 20 % av din inkomst, för att således glömma bort att de pengarna finns.
En viktig regel är alltså att aldrig ta ut pengar från ditt sparkonto förutsatt att du inte är i akut behov av pengar.
6. Kartlägg och dra ner på abonnemangsavgifter
Vissa abonnemang är i princip alltid nödvändiga, såsom el-abonnemang och försäkrings-abonnemang. Men även här kan du spara pengar. Du kan till exempel välja att jämföra elpriser på Billigel.net, för att således få billigare el. Försäkringarna kan du bland annat sänka priset på genom att ringa runt till olika försäkringsbolag och pruta.
Övriga abonnemang såsom Netflix- och HBO Max-prenumerationer avgör du själv om du vill ha. Om du tycker att kostnaden för deras tjänster är befogad och att du har råd med det, då föreslår vi att du också väljer att vara kund hos dem.
Värt att notera är att vissa streamingtjänster erbjuder rabatterade abonnemang om du väljer att teckna dig ett år eller längre, så det är en bra idé att nyttja de erbjudandena om du planerar att vara kund länge.
7. Minska på impulsköpen
Det är lätt att falla för frestelsen och köpa för mycket exempelvis kläder, smink, verktyg eller prydnadssaker utan att ens fundera på om du verkligen behöver produkterna. När du är på väg att göra ett impulsköp, räkna till 10 medan du funderar på om du verkligen behöver produkten.
När du räknat klart är svaret på den frågan sannolikt nej!
Summa summarum; köp inte för många prylar, det är dåligt får såväl miljön som plånboken.
8. Handla med rabattkoder online
Med bara något knapptryck kan du handla billigare online tack vare alla våra rabattkoder. Men tänk på 10-sekundersregeln, köp inte för många saker bara för att det är billigt.
9. Laga din egen mat
Att laga sin egen mat med råvaror du köper i matbutiken är alltid en bra idé. Om du gör så slipper du köpa dyra uteluncher och utemiddagar, vilket du sparar mycket pengar på i det långa loppet.
10. Promenera
Att promenera är gratis, medan det kostar mycket pengar att såväl äga som köra bil. Om du inte kan gå till ditt arbete eller mataffären, och bilen är det enda vettiga transportalternativet, se då till att bara köra så mycket du behöver samt att tanka billigt bränsle.
Att samåka med andra är också en bra idé för att spara pengar.