Vad är ett billån egentligen?

Om du ska köpa en bil är det säkert lockande att ta ett billån. Men vad är ett billån, vad krävs för att du ska ta ett billån och vilka typer av billån finns det?

Dessa frågor och fler svarar vi på i denna artikel.

Vad är ett billån?

Ett billån är ett lån som du använder för att finansiera ditt bilköp. Som tumregel måste du själv lägga minst 20 % av inköpssumman som kontantinsats, och ha resten av bilen som säkerhet för lånet. Men det finns även billån utan säkerhet utan krav på insats eller pantsättning av bilen.

I vissa fall kan du exempelvis höja ditt bostadslån och alltså ha bostaden som säkerhet vid bilköpet. Då alla olika typer av billån har olika för- och nackdelar är det viktigt att du får reda på hur varje typ av billån fungerar, och det ska du få reda på längre ner i artikeln.

Hur fungerar ett billån?

Ett billån är ett lån som låter dig betala för din bil trots att du inte har pengar att köpa den kontant. Medan du amorterar på billånet kan du använda din bil precis som du vill, men om du har ett billån med säkerhet är det långivaren som äger bilen tills det att den är 100 % avbetalad.

Dessa typer av billån finns det

  1. Billån med säkerhet hos en bilhandlare.
  2. Billån med säkerhet vid privatinköp av bil.
  3. Billån utan säkerhet och kontantinsats.
  4. Billån med din bostad som säkerhet.
  5. Billån med kreditkort.

Nedan berättar vi mer om varje lånetyp i större detalj.

1. Billån med säkerhet hos en bilhandlare

När du tar ett billån med säkerhet hos en bilhandlare är det din bil som agerar pant för lånet. Du kan i detta fall låna med upp till 80 % av inköpspriset för bilen, och resten måste du betala kontant eller med hjälp av ett eventuellt inbyte av din gamla bil.

Den lägsta lånesumman är i regel 80 000 kr, och det bästa med denna typ av billån är att du får en låg ränta tack vare att bilen pantsätts och alltså agerar säkerhet för lånet.

2. Billån med säkerhet vid privatköp

Hos långivare såsom Blipp och Rocker kan du ta ett billån med din bil som säkerhet. Skillnaden mot ett vanligt billån med säkerhet är att du här kan köpa bil av privatpersoner, och således inte är bunden vid att köpa bil hos en bilfirma och stå ut med deras marginaler.

Men du ska samtidigt veta att din bil fortfarande måste pantsättas, och att en kontantinsats på minst 20 % krävs.

3. Billån utan säkerhet och kontantinsats

Detta lån fungerar på samma sätt som ett vanligt privatlån, som du kan läsa om i vår artikel om olika typer av lån. När du finansierar din bil med ett billån utan säkerhet och kontantinsats kan du köpa din bil var du vill, alltså både privat eller hos bilhandlare.

Du behöver inte heller pantsätta din bil, men den största nackdelen är samtidigt att räntan är lite högre då det inte finns någon säkerhet för lånet. En stor fördel är dock att du kan ansöka om denna typ av billån i princip överallt, så även via jämförelsesajter såsom dittlån.se.

4. Billån med din bostad som säkerhet

Om du äger din egen bostad kan du ta ett billån med bostaden som säkerhet. Men bara så länge din bostad inte är belånad för över 85 % av marknadsvärdet, och du ska även tänka på att 100 000 kr oftast är minimibeloppet för vad du kan höja ditt bostadslån med.

5. Billån med kreditkort

Ett billån med kreditkort är ovanligt, men fullt möjligt. Om du exempelvis köper en billig bil för 10 000 kr med ditt kreditkort och väljer att betala hela skulden vid nästa månadsfaktura behöver du inte betala några räntekostnader för ditt lån. Då lånar du alltså pengar gratis.

Men att finansiera din bil med ditt kreditkort månad för månad är en dålig idé, främst då räntan är hög och ofta ligger på omkring 15 % eller mer.

Läs mer: Så hittar du det bästa kreditkortet

Läs mer: 5 fördelar och nackdelar med kreditkort

Vad anser du? Kommentera gärna!

      Kommentera

      Coupino
      Logo