Vilka olika lån finns det? (Och vilket ska du ta?)

Det finns många typer av lån att välja på, så vi förstår att det kan vara svårt att hitta ett lämpligt lån som passar för dig.

Av den anledningen berättar vi här vilka typer av lån det finns, när du ska ta dem och när du inte ska ta dem.

OBS: Värt att notera är att vi inte vill uppmana dig att låna pengar i onödan. Vi vill bara se till att du tar rätt lån vid rätt tillfälle.

Alla olika typer av lån

 1. SMS-lån
 2. Privatlån
 3. Billån
 4. Bolån
 5. Kreditkortslån

Nedan berättar vi om de låneformer vi precis tagit upp i större detalj.

1. SMS-lån (ränta på ca. 39 %)

SMS-lån som även kallas för snabblån har i regel en ränta på 39 %, vilket är mycket jämfört med andra typer av lån. Denna lånetyp är alltså en kredit med höga avgifter.

När ska du ta ett SMS-lån

Du ska ta ett SMS-lån när du tjänar pengar på det. Att hitta sms lån är alltså en bra idé om du inte har råd att betala hyran och riskerar vräkning, eller om du måste laga bilen för att kunna ta dig till jobbet och tjäna pengar.

När ska du inte ta ett SMS-lån

Du ska inte ta ett SMS-lån om du inte måste. Så om du exempelvis ska köpa en ny jacka eller en ny dator är det bäst att avstå köp eller välja en annan låneform.

2. Privatlån (ränta på ca. 7 %)

Privatlån, som även kallas för konsumtionslån är en låneform som är populär. Främst tack vare att man slipper pantsätta någonting såsom ett hus eller en bil.

När ska du ta ett privatlån

Ett privatlån passar för många typer av tillfällen, såsom när du behöver pengar för att renovera huset eller pengar för att köpa någonting såsom en dator du behöver för att kunna tjäna pengar.

När ska du ta ett privatlån

Du ska inte låna pengar för lyxkonsumtion såsom en ny festklänning eller en dyr speldator. För att ett privatlån ska vara försvarbart är det viktigt att det du lånar pengar till saker som verkligen är nödvändiga, såsom en dator du verkligen behöver eller en renovering som ökar värdet på din bostad.

3. Billån (ränta på ca. 5 %)

Billån är som namnet säger ett lån du kan skaffa när du köper en bil av en bilhandlare. Du får låna upp till 80 % av bilens värde hos bilfirman, resten måste du betala själv i form av en kontantinsats.

När ska du ta ett billån

Du ska ta ett billån när du köper en bil hos en bilåterförsäljare och har råd att betala den kontantinsats som krävs.

När ska du inte ta ett billån

Du kan inte ta ett billån om du köper en bil privat, exempelvis av någon som lagt ut en annons på Facebook Marketplace eller blocket. Om du vill köpa en bil privat är det bättre att finansiera bilköpet med ett privatlån.

4. Bolån (ränta på ca. 3 %)

Ett bolån är ett lån som du måste pantsätta din bostad för att kunna ta. Det bästa med ett bolån är att räntan är låg och att du kan höja bolånet om du vill låna pengar till andra saker.

När ska du ta ett bolån

Du ska ta ett bolån när du ska köpa en bostad.

När ska du inte ta ett bolån

Om du inte har en bostad att pantsätta kan du inte heller ta ett bostadslån.

Läs mer: Så fungerar ränterabatt på bolån.

5. Kreditkortslån (ränta på ca. 15 %)

Ett kreditkortslån är något du kan ta när du har ett kreditkort som i sin tur har en kreditgräns på ett visst belopp.

Läs mer: Så hittar du det bästa kreditkortet

När ska du ta ett kreditkortslån

Du ska ta ett kreditkortslån när du vet att du kan betala av hela lånesumman vid nästa månadsfaktura, för om du gör det slipper du betala någon ränteavgift. Då behöver du alltså inte betala något för att låna pengar av kreditkortsutfärdaren.

När ska du inte ta ett kreditkortslån

Du ska inte ta ett kreditkortslån för att finansiera lyxkonsumtion såsom festkläder eller en ny bil. För så fort du börjar betala av på skulden månad för månad märker du att räntekostnaden är hög, och att lånet således blir dyrt.

Läs mer: Vad är ett kreditkort med bonus (+ exempel på kort)

Vad anser du? Kommentera gärna!

   Kommentera

   Coupino
   Logo