Vad är ränterabatt på bolån egentligen?

Att få ränterabatt på sitt bolån låter ju bra. Men vad är egentligen ränterabatt, och hur får man en så bra ränterabatt som möjligt?

Dessa frågor och fler svarar vi på precis nu.

Vad är ränterabatt på bolån?

Ränterabatt är den procentuella rabatt du får på listräntan när du tar ett lån. Om listräntan för ett bolån är 2,15 % och du lyckas pruta ner räntan till 1,95 % har du fått en ränterabatt på 0,2 % (2,15-1,95=0,2). Nedan berättar vi om de typer av ränta som finns vid bolån.

Lästips: Här kan du läsa mer om bolån och ränterabatt.

Olika räntesatser vid bolån

  • Listräntan är den räntesats som banken annonserar ut till alla. Denna ränta kan även kallas för ”marknadsföringsräntan”, alltså den ränta som banken marknadsför till kunden.
  • Genomsnittsräntan är den egentliga snitträntan som banken lämnat till sina kunder den senaste månaden. Genomsnittsräntan är i princip alltid lägre än listräntan.

Tänk på att giltighetstid kan finnas

Det är vanligt att olika typer av lån har olika typer av begränsningar och särskilda regler. När det kommer till ränterabatter för bolån är det vanligt med en tidsbegränsning, såsom att du får en lägre ränta i 2 år och därefter får en högre räntesats om du inte förhandlar om lånet.

Idealt ska du se till att inte ha någon giltighetstid alls på din ränterabatt. Men om du nu har det ska du se till att vara införstådd i hur längre rabatten gäller så du har råd att betala tillbaka på ditt lån även i framtiden, det vill säga efter att lånet blir dyrare.

4 sätt att få ränterabatt på ditt bolån

1. Bli helkund

Bolåneaktörer såsom Länsförsäkringar och Swedbank erbjuder ibland en ränterabatt för alla som väljer att bli helkunder hos dem. Med helkund menas att du tecknar dig för många av deras tjänster såsom bolån, sparande, lönekonto och konto/kreditkort.

Som belöning för att du tecknar dig för många tjänster hos banken ger de dig olika förmåner, och en av dessa kan bestå av en ränterabatt på ditt bolån.

Lästips: Här tipsar Aktiespararna dig om var du får störst rabatt på bolåneräntan.

2. Säg upp vilande krediter

Om du exempelvis har ett kreditkort med bonus är det kreditutrymme du inte använder idag faktiskt en vilande kredit. Så om du har en kreditgräns på 150 000 kr på kreditkortet och du bara lånat för 10 000 kr, då har du en vilande kredit på 140 000 kr.

Långivaren vet alltid vilken vilande kredit du har, och det är en kreditrisk enligt dem. Så det är en bra idé att säga upp kreditkort du inte behöver för att således kunna visa att du inte kan ta ett lån när du vill. En annan god idé är att du minskar kreditutrymmet på ditt kreditkort till exempelvis 30 000 kr för att få en lägre vilande kredit.

3. Poängtera att du är en lågriskkund

Banker ogillar att ta risker, så om du exempelvis har ett fast jobb och andra tryggheter såsom ett övervärde i ditt hus är det bra att förtydliga det. Tänk också på att stabila inkomster över tid imponerar mest på bankerna.

En inkomst på 30 000 kr i över 20 år är värt mycket mer än en inkomst på 60 000 kr över 6 månaders tid för att nämna ett exempel.

4. Samla lån och krediter

Om du har många mindre och dyra lån och krediter är det en bra idé att samla dem. Räntan på mindre lån, det vill säga så kallade SMS-lån har i regel en ränta på cirka 39 %. Det är en mycket hög räntesats jämfört med privatlån som oftast har en ränta på mellan cirka 6 och 10 %.

Så se till att samla dyra krediter med ett så kallat samlingslån (det är egentligen ett vanligt privatlån) där du bakar ihop de dyra smålånen och således sänker dina totala kostnader för lån. Banker ser nämligen personer med många dyra lån som en stor utlåningsrisk, vilket innebär att detta råd är viktigt att följa.

1 Comment
  1. Tack för tipset! Jag hamnade här av en slump…

    Kommentera

    Coupino
    Logo