5 fördelar och nackdelar med kreditkort

Att skaffa ett kreditkort är något som många väljer att göra. Men som med allt annat finns det både för- och nackdelar, så i denna artikel berättar vi om alla viktiga fördelar och nackdelar med kreditkort.

5 fördelar med kreditkort

 1. Du kan låna pengar när du vill.
 2. Rabattprogram är vanliga.
 3. Bonusprogram är vanliga.
 4. Inkluderade försäkringar är vanliga.
 5. Du får en bättre ekonomisk överblick.

Nedan berättar vi om de fördelar vi precis tog upp i större detalj.

1. Det är enkelt att låna pengar

Att du kan låna pengar när det behövs är en viktig fördel med just kreditkort. Du har alltså alltid tillgång till pengar vilket kan vara bra om exempelvis kylen, bilen eller tv:n går sönder. Värt att veta är även att det faktum att du har tillgång till en enkel kredit är en nackdel, vilket vi pratar mer om längre ner i artikeln.

2. Det är vanligt med rabattprogram

Det finns många kreditkort som erbjuder rabattprogram. Shells kreditkort erbjuder en fast bränslerabatt, och Re:members kreditkort ger dig bra rabatter i över 250 svenska e-butiker (via Re:member Reward) för att nämna två exempel.

3. Det är vanligt med bonusprogram

Om du jämför kreditkort hos exempelvis bästakreditkortet.se märker du fort att det finns många kort med bonusprogram, däribland det kreditkort som Bank Norwegian ger ut. Bonusprogrammen är ofta kopplade mot en e-butik eller ett flygbolag, såsom Komplett.se eller SAS.

Värt att tänka på är att de så kallade bonuskorten ofta har höga årsavgifter, så om du väl skaffar ett bonuskort ska du se till att ofta handla med kreditkortet när du gör dina inköp.

4. Det är vanligt med inkluderade försäkringar

Nästan alla kreditkort inkluderar en bra reseförsäkring, och ofta inkluderas även något eller några av nedanstående försäkringar:

 • Försäkring mot ID-kapning.
 • Självriskeliminering eller självriskreducering för hyrbil.
 • Ersättning vid skada eller dödsfall.
 • Leveransförsäkring.
 • Allriskförsäkring.
 • Avbeställningsskydd.
 • Ersättning vid bagageförsening.
 • Evenemangsförsäkring.
 • Prisgaranti.
 • Utökad produktgaranti .
 • Självriskskydd vid bärgning.
 • Tanka fel-försäkring.

Att få tillgång till kostnadsfria försäkringar är alltså en riktigt bra förmån.

5. Du får en bättre ekonomisk överblick

Med ett kreditkort får du en bättre överblick över din ekonomi. Detta då du varje månad får en så kallad samlingsfaktura där du får möjlighet att granska precis varje köp du gjort med ditt kreditkort.

Om ni är flera i samma hushåll är det en god idé att skaffa extrakort. Då hjälps alla åt att exempelvis samla bonus, samtidigt som alla inköp med alla kort som är kopplade mot ett huvudkonto samlas på samma månadsfaktura.

Läs mer: Så använder du ditt kreditkort på rätt sätt

rabattkod

5 nackdelar med kreditkort

 1. Du har alltid tillgång till en snabb kredit.
 2. Du kan handla för mer än vad du klarar av.
 3. Räntan är hög.
 4. Du får ofta problem om du inte har en fast inkomst.
 5. Kostnader och avgifter tillkommer i princip alltid.

Nedan berättar vi mer om de nackdelar vi precis tagit upp i större detalj.

1. Det är enkelt att låna pengar

Med ett kreditkort har du alltid tillgång till ett snabbt lån som redan är beviljat i förväg. Att låta bli att spendera pengar man inte har är en nämligen en stor utmaning som inte alla klarar av. Så om du vet att du har svårt att låta bli att göra onödiga köp är sannolikt ett bankkort ett bättre val än ett kreditkort.

2. Du riskerar att handla för mycket

Då du kan välja att delbetala din kreditkortsskuld månad för månad är det enkelt att ta på sig för mycket skulder utan att ens tänka på det. Det kan nämligen vara lockande att alltid betala den lägsta delbetalningssumman plus räntan, men det ska du inte göra.

Då måste du fortfarande betala ränta på din skuld samtidigt som skulden förmodligen växer ännu mer då minimibeloppet du måste betala nästan alltid bara är omkring 3% av totalskulden.

3. Hög ränta

Räntan på ett kreditkortslån ligger i regel på mellan cirka 15 och 20%, vilket är mycket jämfört med exempelvis bolån och privatlån.

4. Om du inte har fast inkomst kan du få problem

Då du alltid betalar kreditkortsräkningen månaden efter är det lätt att handla saker i januari som man har svårt att betala av i februari. Så om du inte har en fast inkomst varje månad och således vet hur mycket pengar du kommer att tjäna är det bäst att inte skaffa ett kreditkort.

Du kan förstås välja att betala minimibeloppet de månader du tjänar mindre pengar, men då ökar samtidigt risken för att du hamnar i en skuldfälla.

5. Kostnader och avgifter tillkommer

Många kreditkort har årsavgifter, valutaväxlingsavgifter och uttagsavgifter som tillsammans kan ligga på en bra slant varje år. Men så länge du ser till att välja ett kreditkort där fördelarna överväger nackdelarna är kostnaderna och avgifterna inte särskilt besvärande.

Värt att veta är att det finns billiga kreditkort med slopade avgifter och kostnader, eller åtminstone riktigt låga avgifter och kostnader. Det finns även kreditkort helt utan årskostnad som i sin tur passar bäst för personer som inte handlar så ofta med sitt kreditkort.

Läs mer: Så sparar du pengar med kreditkort!

Vad anser du? Kommentera gärna!

   Kommentera

   Coupino
   Logo