Så använder du ditt kreditkort på rätt sätt

Det är populärt att skaffa kreditkort, men det är förvånansvärt få som väljer att använda sitt kreditkort på det bästa sättet.

I denna artikel förklarar vi först vad ett kreditkort är. Sen berättar vi vilka typer av kreditkort som finns, och efter det hur du använder ditt kreditkort på rätt sätt.

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ungefär samma sak som ett kontokort, men det finns en viktig skillnad. När du har ett kreditkort har du en kredit hos kortutgivaren, så med ett kreditkort kan du alltså handla med pengar som du inte har. Du kan även få bonus och kostnadsfria försäkringar med ett kreditkort.

Det finns 5 typer av kreditkort

 1. Bränslekort, som alltid ger dig rabatt på bränsle såsom diesel och bensin. Det är även vanligt att få bonus med ett bränslekort.
 2. Bonuskort, som ofta ger dig en särskilt hög bonus på varje köp.
 3. Matkort, som alltid ger dig rabatt hos en matvarukedja såsom Ica eller Coop.
 4. Resekort, som ofta ger dig låga valutaväxlingsavgifter och bonus.
 5. Shoppingkort, som ofta ger dig särskilt bra shoppingförsäkringar och bonus.

Värt att veta är också att det lönar sig att göra en kreditkort jämförelse. För om du gör det kan du jämföra alla viktiga faktorer för kreditkortet på ett enkelt sätt, oftast via smidiga listor.

Så använder varje kort på rätt sätt

1. Kreditkort för bränsle

Kreditkort för bränsle, eller bränslekort är något som du ska använda om du åker mycket bil. Du får nämligen alltid en fast rabatt på bränsle som du inte hade fått om du inte haft något bränslekort.

I många fall får du även gratis biltvättar med jämna mellanrum och så även en fast rabatt på produkter inuti butiken. Värt att veta är även att bränslerabatten är som högst på bemannade stationer.

2. Kreditkort med bonus

Ett bonuskort är ett kreditkort som ger dig en särskilt hög bonus. Du ska använda ett bonuskort när du spenderar mycket pengar med ditt kreditkort, främst då årsavgiften vanligtvis är hög för dessa typer av kreditkort.

Så om du bara använder ditt kreditkort någon enstaka gång varje månad är det bättre att du skaffar en annan typ av kreditkort. Detta då årsavgiften i det fallet ”äter upp” den bonus du får.

Läs mer: Så sparar du pengar med kreditkort!

3. Kreditkort för mat

Ett matkort ska du använda om du ofta handlar på en och samma livsmedelskedja, såsom ICA eller Coop. Det är även en fördel om du handlar mycket produkter hos matkedjan för den bonus du får är nämligen bunden till livsmedelskedjan.

4. Kreditkort för resor

Kreditkort för resor, eller resekreditkort är kort du ska använda om du ofta reser utomlands. Dessa kort utfärdas oftast av ett flygbolag, och bonusen är i princip alltid kopplad mot flygbolaget.

5. Kreditkort för shopping

Kreditkort för shopping, eller shoppingkort är kreditkort som passar bäst för dig som ofta shoppar på nätet. Att få ta del av ett rabattprogram hos många e-butiker är vanligt, men ibland är kreditkortet knutet mot en enskild aktör såsom Kompletts kreditkort som är knutet mot Komplett.se.

Passa dig för detta när du har ett kreditkort

Låna inte pengar i onödan

När du handlar med ditt kreditkort får du välja mellan att betala skulden direkt eller att skjuta upp den. Om du väljer att skjuta upp skulden tillkommer ränta som i regel ligger på mellan cirka 15 – 20%. Det är en hög räntesats, i synnerhet om du jämför med ett privatlån som oftast har en ränta på omkring 6 – 7%.

Du ska även tänka på att den höga räntan enkelt äter upp eventuell bonus, så tänk dig för en extra gång innan du väljer att betala av månad för månad med ditt kreditkort.

Handla inte för mer än vad du borde

Med ett kreditkort i handen är det som om du går runt med ett lån i fickan dygnet runt. Det är alltså enkelt att låna pengar snabbt, och det är farligt om man inte redan idag har en god ekonomi. Så se till att hålla i pengarna och tänk på att pengarna (dvs. krediten) på kortet tillhör banken, och inte dig.

Avgifter tillkommer

När du har ett kreditkort är det vanligt att behöva betala en årsavgift (ofta på cirka 200 kr), en valutaväxlingsavgift (ofta cirka 1,75%) och en uttagsavgift (ofta cirka 2 – 3%).

För att använda ditt kreditkort på rätt sätt är det viktigt att du ser till att undvika de tidigare nämna avgifterna, och det kan du göra då det finns kreditkort utan såväl årsavgift och valutaväxlingsavgift som uttagsavgift.

Läs mer: 10 tips för att spara pengar (Guide!)

Vad anser du? Kommentera gärna!

   Kommentera

   Coupino
   Logo