Så skriver du en bra guide som folk vill läsa

När du vill berätta hur något fungerar eller hur något går till är det smidigast att göra det genom att skriva en guide. Här berättar vi hur du skriver en informativ guide som både är begriplig och informativ. 

6 steg för att skriva en bra guide

 1. Förstå målgruppen
 2. Läs på ordentligt
 3. Kom på en kort och informativ huvudrubrik
 4. Skapa steg som läsaren ska följa
 5. Ha med exempel
 6. Korrekturläs artikeln

Nedan berättar vi om alla steg vi precis nämnt på ett mer detaljerat sätt. 

1. Förstå målgruppen

Innan du skriver din artikel är det en bra idé att snabbt kartlägga målgruppen, alltså de personer som kommer läsa artikeln. Är det exempelvis bergsklättrare du ska skriva för är det viktigt att använda rätt begrepp såsom att bestiga ett berg, och inte gå upp för ett berg, även om innebörden är densamma. 

2. Läs på ordentligt

Du kan inte bara börja skriva och hoppas på det bästa. För att skapa en informativ guide behöver du först läsa på och förstå ämnesområdet så pass bra att det inte blir några faktafel.

Om du bara börjar skriva utan att läsa på ordentligt finns det en stor risk för att du behöver skriva om hela artikeln då det är enkelt att göra misstag. 

3. Kom på en kort och informativ huvudrubrik

Med den huvudrubrik du skriver, som på webben kallas för H1:a, vinner du många läsare. Men bara så länge du skriver en informativ rubrik som inte kan räknas som klickbete. En typisk klickbeterubrik är “Hasse besteg Mount Everest och fick reda på det här!”. 

En betydligt bättre rubrik är: “Så bestiger du Mount Everest: 5 steg för att lyckas”. Med den rubriken beskriver du tydligt vad läsaren får reda på samtidigt som den är inbjudande nog att locka många klick från sökmotorerna. 

4. Skapa steg som läsaren ska följa

När du skriver din guide är det viktigt att du tar med tydliga steg som dels visar vad läsaren ska göra, och dels delar in innehållet på ett smidigt sätt.

Som du säkert vet om har vi många guider som visar hur du växlar in våra kuponger. De går generellt från 1-5 och är vanligtvis anpassade för varje enskild butik.

Att ha med så kallade hopplänkar för alla steg är ett stort plus så besökaren kan komma till rätt plats direkt genom att trycka på någon av snabblänkarna. En sida som har väl utformade hopplänkar i sina guider är vetmer.nu

5. Ha med exempel

Att ha med exempel när du skriver en guide är inte ett måste, men det underlättar ofta en hel del. Om du exempelvis vill säga hur mycket det kostar att bestiga Kebnekaise är det underlättande för läsaren att få några exempel, såsom vad det kostar för:

 • En hel familj med guide
 • En hel familj utan guide
 • En person med guide
 • En person utan guide
 • Två personer med guide
 • Två personer utan guide

6. Korrekturläs artikeln

Att korrekturläsa artikeln minst en gång är viktigt för att undvika slarvfel såsom att skriva lossa när man menar mossa och så vidare.

Ett slarvfel kan få en hel artikel att se amatörmässig ut, så se till att rätta till alla eventuella missar genom att läsa igenom artikeln minst en gång innan publicering.

Vad anser du? Kommentera gärna!

   Kommentera

   Coupino
   Logo